Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Фед ли е причината пазарите да са в отбранителна позиция?

Този път централната банка на САЩ се оказа първоизточникът на разделението на инвеститорското доверие, смята Иво Благоев, изпълнителен директор на Астра Асет Мениджмънт

гледано: 2988   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Федералният резерв винаги е играл ролята на гарант за пазарите, но този път се оказа и първоизточникът на разделението на инвеститорското доверие. Освен необходимостта от парични стимули, управителят Джером Пауъл наблегна и на нуждата от фискални стимули за запазването на работни места, което е повод за антагонизъм между републиканците и демократите. Това заяви Иво Благоев, изпълнителен директор на Астра Асет Мениджмънт, в предаването "В развитие", с водещ Делян Петришки.

Именно поради тази причина инвеститорите и пазарите като цяло взеха отбранителна и недоверчива позиция, коментира той.

По думите на Иво Благоев Фед би станал по-агресивен, ако се влошат не само икономическите показатели, но и пазарните, тъй като пазарите първи реагират на състресенията.

"Корекция на пазарите от 20-25% е максималният толеранс за Фед преди американската централна банка да се намеси", коментира Благоев.

"Отговорът на въпроса как ще се развият пазарите в бъдеще на фона на втората вълна от вируса се крие в решението на властите - дали ще въведат цялостни блокировки или само частични.  Политиците не се интересуват толкова от броя на заразените, а от броя на тежките и смъртни случаи, тъй като вторите оказват натиск върху здравната и социалната система", посочи гостът.

Иво Благоев заяви, че е вече е налице преструктурирането на икономиката, пазарите и поведението на участниците в тях.

"При такива огромни промени и съпътстващите ги сътресения е неминуемо да се стигне до съкращения на работни места. Усилията на политиците и централните банкери, насочени към омекотяване на удара от кризата, са стъпка в правилната посока, но не може да се избегне неизбежното", коментира той.

"Пазарите от юни месец насам отговориха доста позитивно на постепенното разхлабване на мерките и настина се забелязва икономическо възстановяване от шока през февруари и март. Въпреки това феноменалното представяне на технологичните компании беше последвано от феномални разпродажби на техните акции през последния месец. Причинита - инвеститорите искаха да реализират печалбите си преди настъпването на кризисните последни месеци в годината,  съпътствани от икономическа и политическа несигурност, породени от президентските избори в САЩ. Доказателство за тази несигурност е именно представянето на петролните компании", заяви Благоев.

Цялото видео вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Bloomberg TV
800 млн. лв. влизат в общините, ако 2% от данъка върху дохода остават при тях